Copyright © 2024 Discover Ukraine LLC.

Πληροφορίες

Το μετρό της Κωνσταντινούπολης, που ιδρύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1989, είναι όχι μόνο το παλαιότερο αλλά και το μεγαλύτερο σύστημα μετρό στην Τουρκία. Ενώ οι ρίζες του μετρό χρονολογούνται από το 1875, με τα εγκαίνια της πρώτης υπόγειας σιδηροδρομικής γραμμής, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η ιστορική γραμμή διαφέρει από το σύγχρονο μετρό της Κωνσταντινούπολης. Το αρχικό τμήμα του μετρό της Κωνσταντινούπολης περιλάμβανε πέντε σταθμούς, οι οποίοι συνδέουν απρόσκοπτα την ιστορική συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης με τη γειτονική συνοικία Bayrampasa. Σήμερα, το μετρό της Κωνσταντινούπολης διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο που περιλαμβάνει 11 γραμμές.
Λειτουργώντας ως ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός και γρήγορος τρόπος δημόσιας μεταφοράς στην πολυσύχναστη μητρόπολη της Τουρκίας, το μετρό της Κωνσταντινούπολης διευκολύνει την καθημερινή μετακίνηση άνω των 2 εκατομμυρίων επιβατών. Εκτείνοντας το αστικό τοπίο, οι γραμμές του μετρό παρέχουν ολοκληρωμένη κάλυψη, συνδέοντας βασικές τοποθεσίες εντός της πόλης και γεφυρώνοντας τον ευρωπαϊκό και τον ασιατικό τομέα μέσω μιας σήραγγας υπό τον Βόσπορο. Αξιοσημείωτοι προορισμοί που είναι προσβάσιμοι μέσω του μετρό περιλαμβάνουν τους κύριους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Κωνσταντινούπολης - Sirkeci και Haydarpasa, το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και το λιμάνι κρουαζιέρας Karakoy. Η εγγύτητα σε σταθμούς του μετρό παρέχει εύκολη πρόσβαση στα εμβληματικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, όπως το Μπλε Τζαμί Σουλταναχμέτ, την Αγία Σοφία, το Παλάτι Τοπ Καπί, τον Πύργο του Γαλατά και τη Βασιλική Κινστέρνα.
Το μετρό της Κωνσταντινούπολης λειτουργεί υπό τη διαχείριση πολλών ανεξάρτητων φορέων μεταφορών και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου οικοσυστήματος δημόσιων συγκοινωνιών της Κωνσταντινούπολης, μαζί με λεωφορεία, μετρό, τραμ και το τελεφερίκ. Ένα μόνο εισιτήριο μετρό στην Κωνσταντινούπολη κοστίζει 30 TRY και ισχύει αποκλειστικά στη γραμμή αγοράς. Για απρόσκοπτα ταξίδια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η επιλογή της έξυπνης κάρτας Istambulkart αποδεικνύεται οικονομική και βολική. Με ένα Istambulkart, το κόστος ενός ταξιδιού μειώνεται σε 15 TRY.
Υποδεικνύεται από μια αναγνωρίσιμη πινακίδα με το γράμμα M σε κόκκινο και μπλε φόντο, οι είσοδοι στο μετρό της Κωνσταντινούπολης είναι εύκολα αναγνωρίσιμες. Κάθε σταθμός είναι προσεκτικά εξοπλισμένος με κυλιόμενες σκάλες, ανελκυστήρες και συχνά, τροχόσπιτα. Η εσωτερική ατμόσφαιρα του μετρό της Κωνσταντινούπολης χαρακτηρίζεται από μια μοντέρνα, χρηστική σχεδιαστική προσέγγιση. Μια βελτιωμένη αισθητική, αποτελεσματικά συστήματα πλοήγησης και απτικό δάπεδο για άτομα με προβλήματα όρασης είναι καθοριστικά χαρακτηριστικά. Ορισμένοι σταθμοί, συμπεριλαμβανομένων των Bakırköy και Atatürk Havalimani, καθώς και σταθμοί Tunel, παρουσιάζουν περίπλοκα κεραμικά πάνελ Iznik διακοσμημένα με εθνικά μοτίβα και μαγευτικά τοπία της Κωνσταντινούπολης.
Οι σταθμοί του μετρό της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζουν ένα μείγμα νησιωτικών και παράκτιων πλατφορμών, που εξυπηρετούν σύγχρονα και παλαιότερα τρένα που αποτελούνται από 4-6 βαγόνια, διαμορφωμένα σε συνεχές τρένο. Τα βαγόνια του μετρό είναι εξοπλισμένα με αυτοματοποιημένες πόρτες, εξασφαλίζοντας γρήγορη και απρόσκοπτη είσοδο και έξοδο επιβατών.

Γραμμές

Το μετρό της Κωνσταντινούπολης αποτελείται από 11 γραμμές με 137 σταθμούς σε λειτουργία και 56 υπό κατασκευή. Κάθε γραμμή έχει τον δικό της αριθμό και χρωματική ονομασία: M1A και M1B (κόκκινο), M2 (πράσινο), M3 (μπλε), M4 (ανοιχτό ροζ), M5 (σκούρο μωβ), M6 (καφέ), M7 (ανοιχτό ροζ), Μ8 (μπλε), Μ9 (κίτρινο), Μ11 (λιλά). Η γραμμή Marmaray συνδέει το ευρωπαϊκό και το ασιατικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης. Το Marmaray θεωρείται ξεχωριστή γραμμή, αλλά συνδέεται με το μετρό της Κωνσταντινούπολης με ορισμένους σταθμούς. Το συνολικό μήκος των διαδρομών είναι 191 χλμ. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το μετρό, το τραμ και το τελεφερίκ της Κωνσταντινούπολης καθημερινά. Ώρες λειτουργίας: από 6:00 έως 0:30.

Ναύλος

Έχετε την επιλογή να πληρώσετε για διαδρομές με το μετρό χρησιμοποιώντας είτε ηλεκτρονικά εφάπαξ εισιτήρια είτε ταξιδιωτικές κάρτες Istanbulkart. Επιπλέον, το Istanbulkart μπορεί να προσφέρει βολικές και οικονομικά αποδοτικές πληρωμές για διάφορους τρόπους μεταφοράς, όπως λεωφορεία, τραμ, πορθμεία, τη γραμμή Marmaray, τελεφερίκ και μετρό.
Για όλους τους τύπους σιδηροδρομικών μεταφορών, η τιμή του εισιτηρίου είναι η εξής: 30 TRY για ένα ταξίδι, 50 TRY για δύο ταξίδια, 80 TRY για τρία ταξίδια, 90 TRY για πέντε ταξίδια και 170 TRY για δέκα ταξίδια. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε επαναφορτιζόμενη κάρτα Istanbulkart για τα ταξίδια σας, το κόστος μειώνεται κατά το ήμισυ σε 15,00 TRY. Λάβετε υπόψη ότι η ίδια η κάρτα Istanbulkart έχει αρχικό κόστος 50 TRY.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για τυχόν μεταφορές εντός του δικτύου μεταφορών της Κωνσταντινούπολης ισχύει επιπλέον χρέωση, η οποία ισοδυναμεί με τον μειωμένο ναύλο για ένα μόνο ταξίδι.

Εισιτήριο

Μπορείτε να αγοράσετε εύκολα ταξιδιωτικά εισιτήρια από μηχανήματα αυτόματης πώλησης που βρίσκονται σε βολική τοποθεσία σε κάθε σταθμό του μετρό ή στάση του τραμ. Αυτά τα μηχανήματα δέχονται νομίσματα, λογαριασμούς και τραπεζικές κάρτες ως τρόπους πληρωμής. Για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια κάρτα Istanbulkart, διατίθενται για αγορά όχι μόνο σε αυτόματους πωλητές σταθμών, αλλά και σε πολλά περίπτερα διάσπαρτα σε όλη την πόλη.
Για να προσθέσετε πίστωση στην κάρτα Istanbulkart, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους τερματικούς σταθμούς που βρίσκονται σε σταθμούς του μετρό, στάσεις τραμ και τερματικούς σταθμούς πορθμείων. Επιπλέον, έχετε την επιλογή να ανανεώσετε εύκολα την κάρτα σας χρησιμοποιώντας την αποκλειστική εφαρμογή Istanbulkart Mobil για κινητά. Όταν μπαίνετε σε έναν σταθμό, απλώς φέρτε την κάρτα σας κοντά στον αναγνώστη που βρίσκεται στο περιστροφικό πόλο για απρόσκοπτη πρόσβαση.