Copyright © 2024 Discover Ukraine LLC.
3 Eylül 1989'da kurulan İstanbul Metrosu, Türkiye'nin sadece en eski değil, aynı zamanda en büyük metro sistemidir. Metronun kökleri ilk yer altı demiryolu hattının hizmete girdiği 1875 yılına kadar gitse de, bu tarihi hattın modern İstanbul Metrosu'ndan farklı olduğunu belirtmek gerekir. İstanbul Metrosu'nun ilk bölümü, İstanbul'un tarihi Fatih semtini komşu Bayrampaşa semtine sorunsuz bir şekilde bağlayan beş istasyondan oluşuyordu. Bugün, İstanbul Metrosu 11 hattan oluşan geniş bir ağa sahiptir.
Türkiye'nin hareketli metropolünde son derece verimli ve hızlı bir toplu taşıma modu olarak çalışan İstanbul Metrosu, günde 2 milyondan fazla yolcunun hareketini kolaylaştırıyor. Kentsel peyzajı kapsayan metro hatları, şehir içindeki önemli yerleri birbirine bağlayarak ve Avrupa ve Asya sektörlerini Boğaz'ın altından geçen bir tünelle birbirine bağlayarak kapsamlı bir kapsama alanı sağlıyor. Metro ile ulaşılabilen dikkate değer yerler arasında İstanbul'un başlıca tren istasyonları olan Sirkeci ve Haydarpaşa, İstanbul Havalimanı ve Karaköy Yolcu Limanı bulunmaktadır. Metro istasyonlarına yakınlık, Sultanahmet Sultanahmet Camii, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Galata Kulesi ve Yerebatan Sarnıcı gibi İstanbul'un ikonik cazibe merkezlerine kolay erişim sağlar.
İstanbul Metrosu, çok sayıda bağımsız ulaşım kuruluşunun idaresi altında çalışır ve otobüsler, metrobüsler, tramvaylar ve füniküler ile birlikte İstanbul'un daha geniş toplu taşıma ekosisteminin ayrılmaz bir parçasını oluşturur. İstanbul'da tek bir metro bileti 30 TL'dir ve yalnızca satın alınan hatta geçerlidir. Tüm toplu taşıma modlarında sorunsuz seyahat için İstambulkart akıllı kartı tercih etmek hem ekonomik hem de kullanışlıdır. İstanbulkart ile yolculuk ücreti 15 TL'ye düşüyor.
Kırmızı ve mavi bir fon üzerinde M harfinin yer aldığı tanınabilir bir tabela ile gösterilen İstanbul Metrosu girişleri kolaylıkla ayırt edilebilir. Her istasyon düşünceli bir şekilde yürüyen merdivenler, asansörler ve genellikle travolatörlerle donatılmıştır. İstanbul metrosunun iç ambiyansı, modern, faydacı bir tasarım yaklaşımıyla karakterize edilir. Modern bir estetik, verimli navigasyon sistemleri ve görme engelliler için dokunsal zemin, belirleyici özelliklerdir. Bakırköy ve Atatürk Havalimanı'nın yanı sıra Tünel istasyonları da dahil olmak üzere bir avuç istasyon, ulusal motiflerle süslenmiş karmaşık İznik çini panellerini ve büyüleyici İstanbul manzaralarını sergiliyor.
İstanbul Metro istasyonları, kesintisiz bir tren şeklinde yapılandırılmış 4-6 vagondan oluşan modern ve eski trenlere hizmet veren ada ve kıyı platformlarının bir karışımını sunar. Metro vagonları, hızlı ve sorunsuz yolcu girişi ve çıkışı sağlayan otomatik kapılarla donatılmıştır.
İstanbul Metrosu, 137 istasyon çalışır durumda ve 56 inşaat halinde olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır. Her satırın kendi numarası ve renk tanımı vardır: M1A ve M1B (kırmızı), M2 (yeşil), M3 (mavi), M4 (açık pembe), M5 (koyu mor), M6 (kahverengi), M7 (açık pembe ), M8 (mavi), M9 (sarı), M11 (leylak). Marmaray hattı, İstanbul'un Avrupa ve Asya bölgelerini birbirine bağlamaktadır. Marmaray ayrı bir hat olarak kabul edilir, ancak bazı istasyonlarla İstanbul metrosuna bağlanır. Parkurların toplam uzunluğu 191 km'dir. İstanbul metro, tramvay ve füniküler hizmetlerini her gün 2,5 milyondan fazla kişi kullanıyor. Çalışma saatleri: 6:00 - 0:30.
Tek seferlik elektronik bilet veya İstanbulkart seyahat kartları ile metro ücretini ödeyebilirsiniz. Ayrıca İstanbulkart ile otobüs, tramvay, vapur, Marmaray hattı, füniküler, metrobüs gibi farklı ulaşım modlarında kolay ve uygun maliyetli ödeme imkanı sunulmaktadır.
Tüm demiryolu ulaşımlarında bilet fiyatları tek sefer 30 TL, iki sefer 50 TL, üç sefer 80 TL, beş sefer 90 TL, on sefer 170 TL'dir. Seyahatlerinizde şarjlı İstanbulkart kartı kullanmayı tercih ederseniz, ücret yarı yarıya düşerek 15,00 TL'ye düşüyor. İstanbulkart kartının ilk maliyetinin 50 TL olduğunu lütfen unutmayın.
İstanbul ulaşım ağı içindeki herhangi bir transferin, tek bir yolculuk için indirimli ücrete eşdeğer ek bir ücrete tabi olduğunu belirtmek önemlidir.
Her metro istasyonunda veya tramvay durağında bulunan otomatlardan kolayca seyahat bileti satın alabilirsiniz. Bu makineler, ödeme şekli olarak bozuk para, fatura ve banka kartlarını kabul eder. İstanbulkart kartına sahip olmak isteyenler, sadece istasyon otomatlarından değil, şehrin dört bir yanına dağılmış çok sayıda kiosktan da satın alabiliyor.
İstanbulkart kartınıza kredi yüklemek için metro istasyonlarında, hafif raylı sistem duraklarında ve vapur iskelelerinde bulunan terminalleri kullanabilirsiniz. Ayrıca, kartınıza özel İstanbulkart Mobil mobil uygulamasını kullanarak kolayca yükleme yapabilirsiniz. Bir istasyona girerken sorunsuz erişim için kartınızı turnike üzerinde bulunan okuyucuya yaklaştırmanız yeterlidir.