Copyright © 2024 Discover Ukraine LLC.

Πληροφορίες

Το μετρό των Βρυξελλών είναι ένα σύστημα τεσσάρων γραμμών μετρό και τριών γραμμών τραμ (premetro). Είναι το μοναδικό μετρό στο Βέλγιο. Αν και η κατασκευή του μετρό στην πρωτεύουσα συζητείται από το 1892, η πρώτη γραμμή εμφανίστηκε μετά από περισσότερο από μισό αιώνα. Το 1969 ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πρώτης γραμμής του υπόγειου τραμ ή προμετρό και τον Σεπτέμβριο του 1976 άνοιξε η πρώτη γραμμή του υπόγειου μετρό. Σήμερα, το μετρό των Βρυξελλών είναι ένας αρκετά δημοφιλής τύπος δημόσιας συγκοινωνίας στη βελγική πρωτεύουσα, που καλύπτει το κεντρικό τμήμα της πόλης και φτάνει μέχρι τα περίχωρα. Το μετρό των Βρυξελλών μεταφέρει περίπου τετρακόσιες χιλιάδες επιβάτες κάθε μέρα. Το μετρό των Βρυξελλών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φτάσετε στο Βασιλικό Παλάτι (Palais Royal de Bruxelles), το Mini-Europe Park (Mini-Europe), τη μεσαιωνική πύλη Halleport (Porte de Hal) και άλλα αξιοθέατα. Μπορείτε επίσης να πάρετε το μετρό για τον κεντρικό σταθμό των Βρυξελλών (Gare de Bruxelles-Central) και τον μεγαλύτερο νότιο σταθμό (Brussels Midi), από όπου εκτελούνται δρομολόγια προς το αεροδρόμιο Charleroi (Charleroi Brussels South) και τρένα προς το αεροδρόμιο Zaventem (L'aéroport de Bruxelles -Εθνικό).
Το μετρό των Βρυξελλών λειτουργεί από την εταιρεία μεταφορών STIB και αποτελεί μέρος του ενιαίου δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών της βελγικής πρωτεύουσας, το οποίο περιλαμβάνει επίσης λεωφορεία, τραμ και αστικά τρένα. Η τιμή του εισιτηρίου του μετρό στις Βρυξέλλες είναι 2,10 € όταν πληρώνετε με ανέπαφη τραπεζική κάρτα, smartphone ή έξυπνο ρολόι. Το εισιτήριο ισχύει για 1 ώρα σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επιτρέποντάς σας να κάνετε απεριόριστο αριθμό μεταφορών. Για συχνά ταξίδια, είναι πιο κερδοφόρο να αγοράσετε μια ανέπαφη κάρτα MOBIB. Επιπλέον, τα αγορασμένα εισιτήρια πρέπει να επικυρωθούν και να διατηρηθούν μέχρι το τέλος του ταξιδιού - στο μετρό των Βρυξελλών οι ελεγκτές του μετρό πολύ συχνά τα ελέγχουν στην έξοδο από το αυτοκίνητο.
Στο εσωτερικό οι σταθμοί του μετρό των Βρυξελλών είναι ως επί το πλείστον αρκετά καθαροί και ευρύχωροι. Υπάρχουν πολλά περίπτερα πληροφοριών παντού, επομένως η εύρεση της εξόδου από το μετρό ή η μετάβαση μεταξύ των γραμμών είναι πολύ απλή και βολική.
Οι πλατφόρμες σταθμών συχνά εξυπηρετούν πολλές κατευθύνσεις, επομένως κατά την επιβίβαση, θα πρέπει να κοιτάξετε προσεκτικά πού πηγαίνει το τρένο. Τα τρένα του μετρό των Βρυξελλών είναι μοντέρνα, καθαρά και διαθέτουν αυτόματες πόρτες.

Γραμμές

Το μετρό των Βρυξελλών αποτελείται από τέσσερις γραμμές που διασχίζουν το κεντρικό τμήμα της πόλης, συνδέοντάς το με απομακρυσμένες περιοχές. Στους χάρτες υποδεικνύονται με αριθμούς και χρώματα: M1 (μωβ), M2 (πορτοκαλί), M5 (χρυσό) και M6 (μπλε). Στο κέντρο της πόλης, οι γραμμές του μετρό διασταυρώνονται με τις γραμμές του τραμ Τ3 (πράσινη), Τ4 (ροζ), Τ7 (χρυσό), σχηματίζοντας το λεγόμενο δίκτυο προμετρό. Το συνολικό μήκος των γραμμών του μετρό των Βρυξελλών είναι 39,9 km, με 59 σταθμούς ανοιχτούς για εξυπηρέτηση επιβατών. Ώρες λειτουργίας του μετρό των Βρυξελλών: από 5.30 έως 0.30. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, το μετρό ανοίγει από τις 6:00.

Ναύλος

Υπάρχουν πολλά συστήματα πληρωμής ναύλων στο μετρό των Βρυξελλών, τα οποία διαφέρουν ως προς την τιμή και την ισχύ του εισιτηρίου. Τα εισιτήρια του μετρό ισχύουν επίσης για ολόκληρο το σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας των Βρυξελλών, τα τραμ και τα λεωφορεία. Για εφάπαξ και σπάνια ταξίδια, ο πιο βολικός τρόπος θα είναι να πληρώσετε για ταξίδια χρησιμοποιώντας ανεπαφική τραπεζική κάρτα, smartphone ή έξυπνο ρολόι. Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος ενός ταξιδιού είναι 2,10 €. Οι ημερήσιες εκδρομές κοστίζουν 7,50€. Κατά την αγορά χάρτινων εισιτηρίων, ο ναύλος θα είναι 2,60 € και η ημερήσια κάρτα θα κοστίζει 8,00 €. Μπορείτε επίσης να πληρώσετε για ταξίδια με επαναφορτιζόμενη κάρτα MoBIB, το κόστος της οποίας είναι 5 €. Σε αυτήν την περίπτωση, ένα ταξίδι θα κοστίσει 2,40 € και ένα απεριόριστο ταξίδι για μία ημέρα θα κοστίσει 8,40 €. Η κάρτα MoBIB μπορεί επίσης να συμπληρωθεί με εισιτήρια για 10 ταξίδια στην τιμή των 16,80 €. Ένα ταξίδι από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο κέντρο της πόλης θα κοστίσει 7,00 € με ανέπαφη πληρωμή και 7,50 € με χάρτινο εισιτήριο. Τα παιδιά κάτω των 6 ετών μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις Βρυξέλλες χωρίς χρέωση, εφόσον συνοδεύονται από ενήλικα με έγκυρο εισιτήριο.

Εισιτήριο

Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια και κάρτες από μηχανήματα αυτόματης πώλησης σε σταθμούς που δέχονται νομίσματα και τραπεζικές κάρτες. Για να πραγματοποιήσετε ανέπαφη πληρωμή, απλώς αγγίξτε την τραπεζική κάρτα, το smartphone ή το έξυπνο ρολόι σας στην περιστροφική πύλη του μετρό ή στον επικυρωτή που είναι εγκατεστημένος σε τραμ και λεωφορεία. Όταν πληρώνετε με ανεπαφική τραπεζική κάρτα, smartphone ή έξυπνο ρολόι. Ένα εισιτήριο ή ένα ταξίδι που πληρώνεται με κάρτα ισχύει για 1 ώρα σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επιτρέποντάς σας να κάνετε απεριόριστο αριθμό μεταφορών. Το εισιτήριο πρέπει να επικυρώνεται σε κάθε μεταφορά και να διατηρείται μέχρι το τέλος του ταξιδιού.