Copyright © 2024 Discover Ukraine LLC.

Πληροφορίες

Το μετρό της Βαλένθια, που εγκαινιάστηκε το 1988, κατατάσσεται ως το τρίτο μεγαλύτερο και πολυσύχναστο σύστημα μετρό της Ισπανίας. Προέκυψε από την ίδρυση του παλιού σιδηροδρομικού δικτύου προαστιακού Trenet de Valencia, το οποίο χρονολογείται από το 1888. Αρχικά, το μετρό της Βαλένθια περιλάμβανε 48 σταθμούς που εξυπηρετούσαν δύο βασικές διαδρομές. Η μία διαδρομή συνέδεε την κεντρική Βαλένθια με το νότιο προάστιο Villanueva de Castellon, ενώ η άλλη επεκτεινόταν στη μικρή πόλη Liria στα βόρεια.
Επί του παρόντος, το δίκτυο του μετρό της Βαλένθια περιλαμβάνει έξι γραμμές μετρό και τέσσερις γραμμές τραμ, με κυρίαρχη παρουσία στην επιφάνεια. Το μετρό της Βαλένθια, γνωστό για την ευκολία, την ταχύτητα και την οικονομική του απόδοση, εξυπηρετεί περίπου 200.000 επιβάτες καθημερινά. Η εκτεταμένη κάλυψή του δεν καλύπτει μόνο το κέντρο της πόλης αλλά εκτείνεται και σε γειτονικές πόλεις και προάστια.
Το μετρό της Βαλένθια διευκολύνει τα ταξίδια σε εξέχοντες συγκοινωνιακούς κόμβους, συμπεριλαμβανομένου του κύριου σιδηροδρομικού σταθμού της Βαλένθια (Estacio Nord), του κεντρικού σταθμού λεωφορείων (Estacion De Autobuses de Valencia), του λιμανιού κρουαζιέρας (το λιμάνι της Πάλμα στην αποβάθρα Poniente) και του αεροδρομίου Valencia Manises (Aeropuerto de Manises), το οποίο διαθέτει αποκλειστική γραμμή μετρό. Επιπλέον, οι σταθμοί του μετρό βρίσκονται σε στρατηγική τοποθεσία κοντά σε πολλά από τα αξιοθέατα της Βαλένθια, όπως το Ωκεανογραφικό Πάρκο (L'Oceanogràfic), την Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών (Ciudad de las Artes y las Ciencias), την Κεντρική Αγορά (Mercado Central de Valencia). τους Πύργους Φρούριο Serranos (Torres de Serranos) και Torres de Quart, καθώς και τον Καθεδρικό Ναό της Βαλένθια (La Catedral de Valencia).
Το μετρό της Βαλένθια, το οποίο λειτουργεί από την FGV, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών της πόλης, που λειτουργεί σε συνέργεια με τα λεωφορεία. Το δίκτυο μεταφορών χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες τιμολογίων και η τιμή των εισιτηρίων εξαρτάται από τον αριθμό των ζωνών που διασχίζονται, που κυμαίνεται από 1,50 έως 4,80 EUR. Η είσοδος και η έξοδος στους σταθμούς του μετρό της Βαλένθια ρυθμίζονται αυστηρά μέσω τουρνικέ, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να διατηρούν τα εισιτήριά τους μέχρι το τέλος του ταξιδιού τους.
Οι σταθμοί του μετρό της Βαλένθια διακρίνονται από το χαρακτηριστικό γράμμα M που περικλείεται σε έναν κόκκινο κύκλο. Ενώ οι υπερυψωμένοι σταθμοί μοιάζουν με σταθμούς προαστιακού τρένου ή στάσεις τραμ, ορισμένοι διαθέτουν μοναδικά στέγαστρα. Οι υπόγειοι σταθμοί είναι καλά εξοπλισμένοι με κυλιόμενες σκάλες και ανελκυστήρες, που χαρακτηρίζονται από τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό, την περιορισμένη διαφήμιση και τα ολοκληρωμένα βοηθήματα πλοήγησης, όπως διαγράμματα, πινακίδες και πίνακες πληροφοριών. Δύο σταθμοί, Colón και Alameda, αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Το Colón βρίσκεται κοντά στις ιστορικές πύλες της πόλης της Βαλένθια και στεγάζει μια έκθεση με αρχαιολογικά αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Εν τω μεταξύ, ο σταθμός Alameda ξεχωρίζει ως ο πιο εντυπωσιακός σταθμός του μετρό στη Βαλένθια και κατατάσσεται μεταξύ των πιο σαγηνευτικών σταθμών του κόσμου. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Santiago Calatravo, διαθέτει ένα εξαιρετικό δομικό στυλ στην πρώην κοίτη του ποταμού Turia.
Οι πλατφόρμες του μετρό της Βαλένθια διατίθενται τόσο σε νησιωτικούς όσο και σε παράκτιους τύπους. Πολλά από αυτά εξυπηρετούν τρένα από πολλές γραμμές, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να προσέχουν την κατεύθυνση του τρένου κατά την επιβίβαση. Τα ίδια τα τρένα είναι σύγχρονα, κλιματιζόμενα, καλά συντηρημένα και διαμορφωμένα ως συνεχείς μονάδες. Οι πόρτες στα βαγόνια του μετρό της Βαλένθια λειτουργούν αυτόματα.

Γραμμές

Το μετρό της Βαλένθια, γνωστό και ως Metrovalencia στα ισπανικά, διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο που περιλαμβάνει 146 σταθμούς, οι οποίοι κατανέμονται σε 6 γραμμές μετρό και 4 γραμμές τραμ. Κάθε μία από αυτές τις γραμμές προσδιορίζεται μοναδικά τόσο από έναν σειριακό αριθμό όσο και από έναν διακριτό χρωματικό κωδικό, καθιστώντας εύκολη την πλοήγηση για τους επιβάτες: Γραμμή 1 (κίτρινο), Γραμμή 2 (ροζ), Γραμμή 3 (κόκκινη), Γραμμή 4 (μπλε), Γραμμή 5 (πράσινο), γραμμή 6 (λιλά), γραμμή 7 (πορτοκαλί), γραμμή 8 (μπλε), γραμμή 9 (καφέ) και γραμμή 10 (ανοιχτό πράσινο).
Το μετρό της Βαλένθια λειτουργεί τις καθημερινές από τις 5:30 π.μ. έως τις 23:00 μ.μ., ενώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, λειτουργεί από τις 6:00 π.μ. έως τις 23:30. Τα τρένα συνήθως κινούνται σε διαστήματα 5 έως 20 λεπτών, εξασφαλίζοντας συχνή και προσβάσιμη εξυπηρέτηση στους επιβάτες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ναύλος

Το σύστημα του μετρό της Βαλένθια χωρίζεται εύκολα σε τέσσερις ζώνες τιμολόγησης, που δηλώνονται ως A, B, C και D, καθεμία από τις οποίες επηρεάζει την τιμή του εισιτηρίου. Οι ναύλοι για μεμονωμένα εισιτήρια ποικίλλουν από 1,50 έως 4,80 EUR, ανάλογα με τις επιλεγμένες ζώνες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κατά την αγορά ενός εισιτηρίου, απαιτείται επιπλέον 1 EUR για την απόκτηση μιας επαναχρησιμοποιήσιμης κάρτας Móbilis, η οποία μπορεί στη συνέχεια να επαναφορτιστεί σε εκδοτήρια εισιτηρίων ή μηχανήματα αυτόματης πώλησης.
Για όσους αναζητούν οικονομικά αποδοτικές επιλογές, οι κάρτες SUMA10 προσφέρουν την ευκολία 10 ταξιδιών, με τιμές που κυμαίνονται από 8,00 EUR έως 32,00 EUR, ανάλογα με τις επιλεγμένες ζώνες. Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες που αναζητούν απεριόριστη κινητικότητα εντός των κεντρικών ζωνών Α και Β μπορούν να επιλέξουν το πάσο SUMA T, διαθέσιμο για 24 ώρες (4,00 EUR), 48 ώρες (6,70 EUR) ή 72 ώρες (9,70 EUR). Για όσους απαιτούν εκτεταμένη πρόσβαση, διατίθενται μηνιαία πάσο SUMA, με κόστος που κυμαίνεται από 35 EUR έως 131,10 EUR, ανάλογα με τις ισχύουσες περιοχές. Όλες οι κάρτες SUMA ισχύουν για χρήση στα δίκτυα μετρό, τραμ και λεωφορείων της Βαλένθια. Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι υπάρχει επιπλέον χρέωση για την ίδια την κάρτα SUMA, με μια χάρτινη κάρτα κοστίζει 1,00 EUR και μια πλαστική κάρτα με τιμή 2,00 EUR.
Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Βαλένθια μπορούν να επωφεληθούν από την κάρτα Valencia, η οποία προσφέρει επιλογές για 1 ημέρα (13,50 EUR), 2 ημέρες (18,00 EUR) ή 3 ημέρες (22,50 EUR). Αυτή η κάρτα παρέχει απεριόριστη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και περιλαμβάνει εκπτώσεις σε διάφορα αξιοθέατα της Βαλένθια, καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα, εστιατόρια και καφέ.
Επιπλέον, τα παιδιά κάτω των 10 ετών μπορούν να ταξιδέψουν δωρεάν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Βαλένθια όταν συνοδεύονται από ενήλικα με πληρωμένο εισιτήριο. Συνιστάται να έχετε μαζί σας ταυτότητα για να επαληθεύσετε την ηλικία του παιδιού όταν χρησιμοποιεί αυτό το επίδομα.

Εισιτήριο

Τα εισιτήρια του μετρό της Βαλένθια μπορούν εύκολα να αποκτηθούν και να επαναφορτιστούν χρησιμοποιώντας μηχανήματα αυτόματης πώλησης ή, όπου είναι διαθέσιμα, σε τυπικά εκδοτήρια εισιτηρίων που βρίσκονται σε επιλεγμένους σταθμούς. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε δυσκολίες με το μηχάνημα, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από το προσωπικό του μετρό. Αυτά τα μηχανήματα δέχονται τόσο μετρητά όσο και τραπεζικές κάρτες ως τρόπους πληρωμής.
Όταν μπείτε στο σταθμό και περάσετε από το τουρνικέ, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε το εισιτήριό σας στον καθορισμένο κύκλο στα δεξιά για επικύρωση. Λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να κρατήσετε το εισιτήριό σας μέχρι να ολοκληρώσετε το ταξίδι σας, καθώς θα το χρειαστείτε ξανά όταν βγείτε από το μετρό. Οι γραμμές του μετρό της Βαλένθια περιπολούνται τακτικά από επιθεωρητές εισιτηρίων, επομένως είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε ότι έχετε έγκυρο εισιτήριο για να αποφύγετε πιθανές κυρώσεις.