Copyright © 2024 Discover Ukraine LLC.

Πληροφορίες

Το μετρό της Βιέννης, γνωστό ως Wiener U-Bahn, αποτελεί το μοναδικό δίκτυο μετρό της Αυστρίας και μια σχετικά πρόσφατη προσθήκη στα συστήματα μετρό της Ευρώπης, με τα εγκαίνιά του το 1976. Οι ρίζες του ανάγονται στο 1898-1901 όταν ιδρύθηκε ο αστικός σιδηρόδρομος Stadtbahn. Στη δεκαετία του 1970, ελήφθη μια απόφαση να εκσυγχρονιστεί και να μεταμορφωθεί ώστε να πληροί τα πρότυπα του μετρό, με αποτέλεσμα την έναρξη του αρχικού τμήματος του μετρό με τρεις σταθμούς στα βόρεια της Βιέννης το 1976.
Σήμερα, το μετρό της Βιέννης περιλαμβάνει πέντε γραμμές, άλλες υπόγειες και άλλες στην επιφάνεια. Διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο σταθμών, με πυκνή κατανομή σε όλη τη Βιέννη. Αυτή η ολοκληρωμένη κάλυψη το καθιστά τον πιο βολικό και αποτελεσματικό τρόπο δημόσιας μεταφοράς στη Βιέννη, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής και τις πολυσύχναστες τουριστικές περιόδους. Το Vienna Underground εξυπηρετεί πάνω από ένα εκατομμύριο επιβάτες καθημερινά, συνδέοντάς τους με βασικούς προορισμούς όπως ο Κεντρικός Σταθμός της Βιέννης (Wien Hauptbahnhof) και διάσημα αξιοθέατα όπως το παλάτι Schönbrunn, η Πινακοθήκη Albertina και το Wiener Staatsoper. Επιπλέον, από το σταθμό Wien Mitte, οι ταξιδιώτες μπορούν να πάρουν άνετα ένα τρένο εξπρές για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βιέννης (Flughafen Wien-Schwechat).
Το Vienna Underground λειτουργεί υπό τη διαχείριση της Wiener Linien, η οποία συντονίζεται απρόσκοπτα με λεωφορεία, τραμ και προαστιακό (Wiener S-Bahn) για να σχηματίσει ένα ενοποιημένο σύστημα αστικών μεταφορών στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. Ως αποτέλεσμα, ένα εισιτήριο U-Bahn της Βιέννης παρέχει πρόσβαση σε όλες τις μορφές δημόσιας συγκοινωνίας εντός της πόλης. Ο τυπικός ναύλος για ένα εισιτήριο του μετρό της Βιέννης είναι 2,40 €, ο οποίος μπορεί να αγοραστεί από μηχανήματα αυτόματης πώλησης, εκδοτήρια εισιτηρίων σε σταθμούς του μετρό ή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σταθμοί του μετρό της Βιέννης στερούνται τουρνικέ. Ωστόσο, οι επιβάτες πρέπει να επικυρώσουν τα εισιτήρια που αγοράστηκαν και να τα διατηρήσουν μέχρι την ολοκλήρωση του ταξιδιού τους, καθώς οι επιθεωρητές ενδέχεται να διενεργούν ελέγχους. Οι κυρώσεις για ταξίδια χωρίς έγκυρο εισιτήριο μπορεί να ανέλθουν στα 105€.
Οι σταθμοί του υπόγειου σιδηρόδρομου της Βιέννης είναι αναμφισβήτητοι, με χαρακτηριστικές πινακίδες σε σχήμα κύβου που φέρουν το γράμμα U. Δεδομένου ότι το μετρό της Βιέννης δεν είναι βαθιά βυθισμένο υπόγεια, οι κυλιόμενες σκάλες βρίσκονται γενικά μόνο στις εξόδους των σταθμών, ενώ οι είσοδοι έχουν κυρίως σκάλες. Οι εσωτερικοί χώροι του σταθμού είναι σχεδιασμένοι για λειτουργικότητα, με πληθώρα πινακίδων και διαγραμμάτων. Οι σταθμοί και οι διάδρομοι έχουν χρωματική κωδικοποίηση ώστε να ευθυγραμμίζονται με τις αντίστοιχες γραμμές του μετρό. Τα περισσότερα βαγόνια του μετρό της Βιέννης είναι σύγχρονα και ευρύχωρα, εξοπλισμένα με ράμπες για άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι πόρτες στα βαγόνια του μετρό της Βιέννης ενεργοποιούνται χρησιμοποιώντας κουμπιά ή μοχλούς που βρίσκονται και στις δύο πλευρές κάθε πόρτας.
Ο U-Bahn της Βιέννης δίνει προτεραιότητα στην προσβασιμότητα και την ευκολία για όλους τους επιβάτες. Οι ειδικοί ανελκυστήρες εξυπηρετούν άτομα με αναπηρία και τα πλακάκια αφής καθοδηγούν ταξιδιώτες με προβλήματα όρασης. Η κινητή επικοινωνία και η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι διαθέσιμες σε όλο το δίκτυο του υπόγειου σιδηρόδρομου της Βιέννης, ενισχύοντας τη συνολική εμπειρία μετακίνησης τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.

Γραμμές

Το μετρό της Βιέννης, γνωστό και ως Wiener U-Bahn που αποτελείται από πέντε γραμμές (U1 σε κόκκινο, U2 σε μωβ, U3 σε πορτοκαλί, U4 σε πράσινο και U6 σε καφέ), αποτελεί ζωτικό μέρος του δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών της Βιέννης. Καλύπτοντας 83,1 χιλιόμετρα και εξυπηρετώντας 109 σταθμούς, το Vienna Underground προσφέρει έναν βολικό τρόπο πλοήγησης στην πόλη. Το μετρό της Βιέννης λειτουργεί από τις 5:00 π.μ. έως τη 1:00 π.μ. τις καθημερινές. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα διαστήματα των τρένων μπορεί να ποικίλλουν, με αναμονή 2 λεπτά και μέγιστο 15 λεπτά. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, το μετρό λειτουργεί όλη τη νύχτα με διαστήματα 15 λεπτών. Το υπόγειο σύστημα της Βιέννης εξυπηρετεί πάνω από 1,3 εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά, τονίζοντας τη σημασία του ως προτιμώμενου τρόπου μεταφοράς στη Βιέννη.

Ναύλος

Ο υπόγειος σιδηρόδρομος της Βιέννης προσφέρει πολλές επιλογές πληρωμής ναύλων, καθεμία προσαρμοσμένη για να ανταποκρίνεται σε διάφορες προτιμήσεις και απαιτήσεις, ενώ επίσης εξυπηρετεί διαφορετικές δομές τιμολόγησης και εγκυρότητα εισιτηρίων. Αυτές οι επιλογές ναύλων επεκτείνονται και καλύπτουν ολόκληρο το δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών της Βιέννης, συμπεριλαμβανομένων των τραμ και των λεωφορείων. Το κόστος ενός μόνο εισιτηρίου για ένα ταξίδι στον U-Bahn της Βιέννης είναι 2,40 €. Ένα εισιτήριο μετρό που ισχύει για μία ημέρα (μέχρι τη 1:00 την επόμενη μέρα) κοστίζει 5,80 €. Ένα πάσο 24 ωρών, που ισχύει για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Βιέννη, κοστίζει 8 €, 48 ώρες – 14,10 €, 72 ώρες – 17,10 €, 1 εβδομάδα – 17,10 €, 1 μήνας – 51 €.
Η Vienna City Card είναι μια άλλη καλή επιλογή για έναν τουρίστα που παρέχει απεριόριστες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και προσφέρει εκπτώσεις σε επισκέψεις στα κύρια αξιοθέατα της Βιέννης. Η Vienna City Card κοστίζει 17,00 € για 1 ημέρα, 25,00 € για 2 ημέρες και 29,00 € για 3 ημέρες.
Το εισιτήριο τρένου για το αεροδρόμιο της Βιέννης κοστίζει 7,00 €. Τα παιδιά κάτω των 6 ετών μπορούν να χρησιμοποιήσουν δωρεάν τη δημόσια συγκοινωνία της Βιέννης.

Εισιτήριο

Εισιτήρια και πάσο μπορούν να αγοραστούν από εκδοτήρια εισιτηρίων και μηχανήματα στους σταθμούς του μετρό της Βιέννης. Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια και πάσο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του U-bahn της Βιέννης, εξοικονομώντας χρόνο στο σταθμό. Δεν υπάρχουν έλεγχοι εισόδου ή εξόδου στο μετρό της Βιέννης. Αφού έχετε το εισιτήριο ή το πάσο σας, είναι απαραίτητο να το επικυρώσετε πριν την επιβίβαση. Το Vienna Metro χρησιμοποιεί ένα σύστημα επικύρωσης που λειτουργεί απευθείας σε σταθμούς και σε τραμ και λεωφορεία. Οι έλεγχοι εισιτηρίων στο μετρό της Βιέννης είναι σπάνιοι και συνήθως διεξάγονται επιλεκτικά. Έλεγχοι μπορεί να πραγματοποιηθούν στο τροχαίο υλικό (τραμ και τρένα) ή όταν οι επιβάτες εξέρχονται από τους σταθμούς. Το να ταξιδέψετε χωρίς έγκυρο εισιτήριο στο μετρό της Βιέννης μπορεί να επιφέρει πρόστιμο 105 ευρώ. Για να αποφύγετε τις κυρώσεις και να ταξιδέψετε άνετα, βεβαιωθείτε ότι το εισιτήριο ή το πάσο σας είναι σωστά επικυρωμένο και μαζί σας καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας.