Copyright © 2024 Discover Ukraine LLC.

Πληροφορίες

Το μετρό του Ντουμπάι αποτελεί απόδειξη της αξιοσημείωτης προόδου και της φιλοδοξίας του εμιράτου. Κατέχει τη διάκριση του πρώτου μετρό στην Αραβική Χερσόνησο και αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα μετρό παγκοσμίως. Η ίδρυσή του είχε ως στόχο να ενισχύσει την υποδομή μεταφορών αυτής της ταχέως αναπτυσσόμενης πρωτεύουσας του εμιράτου.
Το μετρό του Ντουμπάι ξεκίνησε το ιστορικό του ταξίδι με τα εγκαίνια του πρώτου του τμήματος, το οποίο περιλάμβανε 10 σταθμούς που συνδέουν την περιοχή Al Rashidya με τον κόλπο Naklih. Αυτή η σημαντική περίσταση συνέβη στις 9 Σεπτεμβρίου 2009, ακριβώς στις 9 ώρες, 9 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα. Επί του παρόντος, το μετρό του Ντουμπάι περιλαμβάνει δύο γραμμές, κυρίως διασχίζοντας οδογέφυρες, με δύο επιπλέον γραμμές υπό κατασκευή, που υπόσχονται περαιτέρω συνδεσιμότητα. Λειτουργεί ως αξιόπιστος, γρήγορος τρόπος δημόσιας μεταφοράς, μεταφέροντας πάνω από 600.000 επιβάτες καθημερινά. Το δίκτυο του μετρό καλύπτει το κέντρο της πόλης, εκτείνοντας βόρεια έως το Τζεμπέλ Αλί κατά μήκος της ακτής του Περσικού Κόλπου, ακολουθώντας την εμβληματική οδό Σέιχ Ζαγιέντ. Με το μετρό του Ντουμπάι, μπορείτε να φτάσετε απρόσκοπτα στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι και να αποκτήσετε πρόσβαση στα κορυφαία αξιοθέατα του εμιράτου, όπως ο ουρανοξύστης Μπουρτζ Χαλίφα, το οχυρό Al Fahidi, το Τζαμί Τζουμέιρα και το εμπορικό κέντρο The Dubai Mall.
Εξωτερικά, οι σταθμοί του μετρό του Ντουμπάι είναι αρχιτεκτονικά διακριτικοί, μοιάζοντας με κοχύλια - ένας φόρος τιμής στους ιστορικούς δεσμούς του εμιράτου με το ψάρεμα μαργαριταριών. Η προσβασιμότητα είναι προτεραιότητα, με όλες τις εισόδους να διαθέτουν κυλιόμενες σκάλες και ανελκυστήρες, και μεταβάσεις εξοπλισμένες με ταξιδιωτικά. Μέσα σε αυτούς τους σταθμούς, οι επιβάτες βρίσκουν ένα καθαρό, ευρύχωρο και κλιματιζόμενο περιβάλλον, που διατηρείται στους 20°C. Η μοντέρνα εσωτερική διακόσμηση συνδυάζει κομψά παραδοσιακά έθνικ στοιχεία και συμβολικά αντιπροσωπεύει τα τέσσερα στοιχεία: γη, νερό, φωτιά και αέρα.
Τα γυάλινα χωρίσματα διαχωρίζουν τις πλατφόρμες από τις γραμμές, συγχρονισμένα με τις πόρτες του τρένου για ασφάλεια. Οι συρμοί του μετρό του Ντουμπάι λειτουργούν αυτόνομα και αποτελούνται από πέντε βαγόνια. Σημειωτέον, το πρώτο και το τελευταίο βαγόνι χωρίζονται, δεσμεύοντας το ένα βαγόνι για επιβάτες Gold class και το άλλο αποκλειστικά για γυναίκες. Οι κανονισμοί απαγορεύουν το φαγητό, το ποτό, το κάπνισμα, τον ύπνο ή τη μεταφορά ποδηλάτων ή ζώων τόσο στα τρένα όσο και στις εγκαταστάσεις του σταθμού.

Γραμμές

Το μετρό του Ντουμπάι, ένα ζωτικό μέρος της σύγχρονης υποδομής της πόλης, αποτελείται από δύο γραμμές: την κόκκινη γραμμή και την πράσινη γραμμή. Ενώ οι περισσότερες διαδρομές είναι πάνω από το έδαφος, υπάρχουν επίσης μικρά υπόγεια τμήματα. Αυτό το ολοκληρωμένο δίκτυο παρέχει ένα βολικό μέσο για να διασχίσετε το Ντουμπάι, συνδέοντας μεγάλους κόμβους διασκέδασης και εξασφαλίζοντας εύκολη πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Δεν είναι περίεργο που πάνω από 600 χιλιάδες άνθρωποι βασίζονται στις υπηρεσίες του μετρό του Ντουμπάι κάθε μέρα. Με συνολικό μήκος 89,6 χιλιομέτρων, το σύστημα του μετρό διαθέτει 53 σταθμούς, στρατηγικά τοποθετημένοι για να εξυπηρετούν τους επιβάτες σε όλη την πόλη.
Το μετρό του Ντουμπάι λειτουργεί όλη την εβδομάδα με ελαφρώς ποικίλες ώρες: Δευτέρα έως Σάββατο: 5:00 π.μ. έως 12:00 π.μ., Παρασκευή: 5:00 π.μ. έως 1:00 π.μ., Κυριακή: 8:00 π.μ. έως 12:00 π.μ.

Ναύλος

Το δίκτυο μεταφορών του Ντουμπάι χωρίζεται σε 7 ζώνες, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει σταθμούς μετρό, σταθμούς λεωφορείων, σταθμούς τραμ και σταθμούς θαλάσσιων λεωφορείων. Οι ταξιδιώτες μπορούν να εναλλάσσονται απρόσκοπτα μεταξύ διαφορετικών τρόπων μεταφοράς εντός αυτών των ζωνών και ο υπολογισμός του ναύλου βασίζεται στον συνολικό αριθμό των ζωνών που διασχίστηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Για να διευκολυνθούν τα ταξίδια από άκρο σε άκρο, επιτρέπονται οι μεταφορές σε διάφορες λειτουργίες, αλλά υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός: οι ταξιδιώτες πρέπει να ολοκληρώσουν τις μεταφορές εντός 30 λεπτών. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας με το μετρό και στη συνέχεια να μεταβείτε σε ένα λεωφορείο για να φτάσετε στον τελικό προορισμό σας. Εάν κάνετε check-out από το σταθμό του μετρό και check-in σε λεωφορείο εντός 30 λεπτών, οι διαδρομές με το μετρό και το λεωφορείο θα χρεωθούν ως μία διαδρομή, με τον ναύλο να καθορίζεται από τον συνδυασμένο αριθμό ζωνών που διασχίζονται και στα δύο ταξίδια.
Το κόστος της διαδρομής με το μετρό του Ντουμπάι εξαρτάται από τη διανυθείσα απόσταση και την επιλεγμένη κατηγορία άνεσης. Ακολουθεί η ανάλυση των ναύλων του μετρό του Ντουμπάι:
Τα ταξίδια εντός μιας ζώνης κοστίζουν 4,00 AED
Το ταξίδι εντός δύο ζωνών κοστίζει 6,00 AED
Η διέλευση περισσότερων από δύο ζωνών κοστίζει 8,50 AED
Για όσους αναζητούν μια premium εμπειρία, τα εισιτήρια Gold Class είναι διαθέσιμα σε διπλάσια τιμή από τον τυπικό ναύλο. Ανεξάρτητα από τον ναύλο που επιλέξατε, όλα τα εισιτήρια παραμένουν σε ισχύ για 180 λεπτά και επιτρέπουν έως και 3 δωρεάν μεταφορές εντός του συγκοινωνιακού δικτύου του Ντουμπάι.

Εισιτήριο

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο μετρό και σε άλλες επιλογές δημόσιας συγκοινωνίας στο Ντουμπάι, θα χρειαστεί να αποκτήσετε μια κάρτα Nol, καθώς δεν γίνονται δεκτοί άλλοι τρόποι πληρωμής, όπως μετρητά ή πιστωτικές κάρτες. Οι κάρτες Nol διατίθενται σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα, το καθένα σχεδιασμένο για να καλύπτει διαφορετικές ταξιδιωτικές προτιμήσεις στο εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών του Ντουμπάι, το οποίο περιλαμβάνει λεωφορεία, τραμ και θαλάσσια λεωφορεία. Οι κάρτες Nol μπορούν να αγοραστούν σε οποιονδήποτε από τους σταθμούς του μετρό του Ντουμπάι, τους σταθμούς του τραμ ή τους σταθμούς λεωφορείων.
Κόκκινη κάρτα Nol: Αυτή η κάρτα είναι ιδανική για όσους έχουν ακανόνιστες ανάγκες μεταφοράς. Εκδίδεται ως χάρτινο εισιτήριο, έχει ισχύ 90 ημερών και μπορεί να αγοραστεί με 2,00 AED. Μπορείτε να το φορτώσετε με το κόστος 10 μεμονωμένων ταξιδιών. Η Red Nol Card μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στους τρεις τρόπους δημόσιας συγκοινωνίας στο Ντουμπάι: μετρό, τραμ και λεωφορείο. Επιπλέον, έχετε την επιλογή να προσθέσετε ένα εισιτήριο μίας ημέρας σε αυτήν την κάρτα για μεγαλύτερη ευκολία.
Silver Nol Card: Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε το μετρό του Ντουμπάι και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά διαστήματα ή τακτικά, η Silver Nol Card είναι η καλύτερη επιλογή σας. Η τιμή του είναι 25,00 AED, η οποία περιλαμβάνει πιστώσεις 19,00 AED και παραμένει σε ισχύ για περίοδο 5 ετών. Αυτή η κάρτα μπορεί εύκολα να συμπληρωθεί με μέγιστη αξία 1000,00 AED, καθιστώντας την κατάλληλη για διάφορες ανάγκες μετακίνησης. Ενώ υπάρχουν χρυσές και μπλε κάρτες Nol, χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά από τουρίστες και επισκέπτες.
Για να εξασφαλίσετε ένα ομαλό ταξίδι και να αξιοποιήσετε στο έπακρο την Nol κάρτα σας, να θυμάστε πάντα να κάνετε check in και out όταν χρησιμοποιείτε λεωφορεία και τραμ. Εάν δεν το κάνετε, ενδέχεται να χρεωθείτε με τον υψηλότερο δυνατό ναύλο για το ταξίδι σας, που αντιστοιχεί στον μέγιστο αριθμό ζωνών που διασχίστηκαν.