Copyright © 2024 Discover Ukraine LLC.

Πληροφορίες

Το μετρό του Μονάχου (U-Bahn München) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετρό στη Γερμανία, που άνοιξε το 1971 ειδικά για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972. Τα σχέδια για την κατασκευή του μετρό του Μονάχου προέκυψαν από τις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά για διάφορους διαφορετικούς πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, η κατασκευή του ξεκίνησε μόλις μισό αιώνα αργότερα. Το πρώτο τμήμα των δεκατριών σταθμών συνέδεε το κέντρο της βαυαρικής πρωτεύουσας με τη βόρεια συνοικία Schwabing-Freimann. Σήμερα, ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Μονάχου αποτελείται από οκτώ γραμμές, στις οποίες μόνο πέντε επίγειοι σταθμοί, και οι υπόλοιποι είναι υπόγειοι.
Το μετρό του Μονάχου είναι μια βολική, γρήγορη και κερδοφόρα μορφή δημόσιας συγκοινωνίας στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούν το υπόγειο του Μονάχου κάθε μέρα. Οι γραμμές του μετρό του Μονάχου διασχίζουν το κέντρο της πόλης και όλες τις απομακρυσμένες περιοχές της. Το μετρό μπορεί να φτάσει στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και στον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο του Μονάχου (München Hauptbahnhof), όπου συγκλίνουν όλες οι γραμμές του μετρό. Σε πολλούς σταθμούς του μετρό του Μονάχου, μπορείτε να μεταβείτε στο αστικό τρένο για να φτάσετε στο αεροδρόμιο Franz Josef Strauss του Μονάχου (Flughafen München "Franz Josef Strauß"). Ταξιδεύοντας με το μετρό, μπορείτε να επισκεφθείτε τα κύρια αξιοθέατα του Μονάχου, όπως: Παλάτι Nymphenburg (Schloss Nymphenburg), Καθεδρικός Ναός Frauenkirche (Frauenkirche), English Garden (Englischer Garten), Πλατεία Marienplatz (Marienplatz), Μουσείο BMW.
Ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Μονάχου αποτελεί μέρος του ενιαίου συστήματος δημόσιων μεταφορών και λειτουργεί από την MVV, η οποία λειτουργεί επίσης λεωφορεία και τραμ. Μαζί με το δίκτυο S-Bahn München S-Bahn, ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Μονάχου αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των σιδηροδρομικών μεταφορών της βαυαρικής πρωτεύουσας. Το δίκτυο μεταφορών του Μονάχου χωρίζεται σε ζώνες ναύλων. Η τιμή του εισιτηρίου στο μετρό του Μονάχου εξαρτάται από τον αριθμό των ζωνών που διασχίζονται και κυμαίνεται από 3,70 έως 5,60 EUR. Το εισιτήριο ισχύει για τρεις ώρες σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πρέπει να επικυρωθεί και να διατηρηθεί μέχρι το τέλος του ταξιδιού - οι επιθεωρητές εργάζονται στις γραμμές. Το πρόστιμο για ταξίδια χωρίς εισιτήριο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Μόναχο είναι 60 ευρώ.
Οι σταθμοί του μετρό του Μονάχου επισημαίνονται με μπλε πινακίδες με το γράμμα U. Είναι εξοπλισμένοι με κυλιόμενες σκάλες, ανελκυστήρες, τροχόσπιτα, γεγονός που καθιστά το μετρό του Μονάχου ένα από τα πιο βολικά στην Ευρώπη και τον κόσμο. Το μοντέρνο εσωτερικό των σταθμών του μετρό του Μονάχου είναι μινιμαλιστικό και πολύ φωτεινό. Η διακόσμηση, κατά κανόνα, χρησιμοποιεί διάφορα πάνελ από φθηνά και απλά υλικά που κοσμούν διαφημιστικές αφίσες. Το σύστημα πλοήγησης αναπτύχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο: πίνακες πληροφοριών, πινακίδες, διαγράμματα. Όλα είναι πολύ απλά και ξεκάθαρα. Επίσης στους σταθμούς υπάρχουν διάφορα περίπτερα με εφημερίδες, ποτά, γλυκά, γλυκά και σνακ.
Βασικά, οι πλατφόρμες του μετρό του Μονάχου είναι νησιώτικου τύπου, αλλά μερικές φορές υπάρχουν και πλευρικές. Πολλά από αυτά εξυπηρετούν πολλές διαδρομές, επομένως θα πρέπει να ελέγξετε την κατεύθυνση του τρένου πριν επιβιβαστείτε. Υπάρχουν τρεις τύποι τρένων στο μετρό του Μονάχου. Τα σύγχρονα τρένα C αποτελούνται από έξι βαγόνια συνδυασμένα σε ένα συνεχές τρένο. Τα παλιά τρένα Α και Β μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και αποτελούνται από 2-6 ξεχωριστά βαγόνια. Οι πόρτες στα αυτοκίνητα ανοίγουν χρησιμοποιώντας ένα μοχλό ή κουμπί που βρίσκεται και στις δύο πλευρές κάθε πόρτας.

Γραμμές

Ο U-Bahn του Μονάχου αποτελείται από 96 σταθμούς και 6 κύριες γραμμές του μετρό που έχουν διαφορετικούς αριθμούς και χρωματικούς κωδικούς: U1 (πράσινο), U2 (κόκκινο), U3 (πορτοκαλί), U4 (τιρκουάζ), U5 (καφέ) και U6 (μπλε). ). Υπάρχουν δύο επιπλέον γραμμές, U7 (κόκκινο-πράσινο) και U8 (κόκκινο-πορτοκαλί). Το 1ο είναι σε ώρα αιχμής από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η 2η γραμμή λειτουργεί μόνο τα Σάββατα. Το συνολικό μήκος των γραμμών ανέρχεται σε 103,1 km. Ώρες λειτουργίας: από 4.15 π.μ. έως 1.30 π.μ.

Ναύλος

Ένα εισιτήριο που αγοράζεται στο μετρό ισχύει και για άλλα μέσα μεταφοράς - τραμ και λεωφορείο. Ένα μόνο εισιτήριο για μικρή απόσταση (δύο στάσεις) κοστίζει 1,90€. Ένα μεγαλύτερο ταξίδι εντός μιας ζώνης θα κοστίζει 3,70 €, εντός δύο ζωνών 5,60 €. Υπάρχει επίσης εισιτήριο για απεριόριστες εκδρομές για 1 ημέρα από 8,80 €. Για τους τουρίστες, προσφέρονται ειδικές κάρτες CityTourCard, οι οποίες σας επιτρέπουν να ταξιδεύετε με μέσα μεταφοράς χωρίς περιορισμούς και δίνουν έκπτωση όταν επισκέπτεστε αξιοθέατα και συνεργαζόμενα καταστήματα. Η τιμή της κάρτας για 1 ημέρα είναι 15,50 €, για 2 ημέρες - 22,50 €, για 3 ημέρες - 27,50 €, για 4 ημέρες - 33,90 €. Τα παιδιά κάτω των 6 ετών μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υπόγειο του Μονάχου δωρεάν. Διατίθεται εφάπαξ εισιτήριο για παιδιά από 6 έως 14 ετών με σταθερή τιμή 1,80 €, το ημερήσιο εισιτήριο είναι 3,50 €, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ζωνών.

Εισιτήριο

Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν από τα ταμεία ή μηχανήματα αυτόματης πώλησης που είναι εγκατεστημένα στους σταθμούς. Δεν υπάρχουν τουρνικέ στο μετρό του Μονάχου - τα εισιτήρια ενεργοποιούνται σε ειδικά μηχανήματα και ελέγχονται από τον ελεγκτή. Σχεδόν όλες οι γραμμές του μετρό βρίσκονται στην ίδια ζώνη - τον εσωτερικό δακτύλιο, με εξαίρεση μερικούς σταθμούς U6.