Copyright © 2024 Discover Ukraine LLC.

Πληροφορίες

Ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Μπουένος Άιρες, γνωστός και ως Subte, κατέχει τη διάκριση ως το πρώτο σύστημα μετρό στη Νότια Αμερική και ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο, που εγκαινιάστηκε το 1913. Ιδρύθηκε για να ανακουφίσει τις προκλήσεις των δημόσιων μεταφορών στην πρωτεύουσα της Αργεντινής. Το αρχικό τμήμα του υπόγειου σιδηροδρόμου του Μπουένος Άιρες κατασκευάστηκε από την αγγλοαργεντινή εταιρεία CTAA, συνδέοντας την Plaza de Mayo και την Plaza Miserere.
Σήμερα, το μετρό του Μπουένος Άιρες διαθέτει έξι πλήρως υπόγειες γραμμές και τη γραμμή Premetro, η οποία βρίσκεται δίπλα στη γραμμή Ε στο νότιο τμήμα της πόλης. Λειτουργεί ως ένας εξαιρετικά βολικός και οικονομικός τρόπος δημόσιας μεταφοράς, παρέχοντας πρόσβαση στο κέντρο του Μπουένος Άιρες και σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές. Με περισσότερους από ένα εκατομμύριο επιβάτες που χρησιμοποιούν το σύστημα καθημερινά, το Subte αποτελεί ζωτικό μέρος του δικτύου μεταφορών της πόλης. Οι επιβάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στον υπόγειο σιδηρόδρομο για να φτάσουν σε βασικούς προορισμούς, όπως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί Retiro και Estación Constitución, από όπου λεωφορεία και λεωφορεία συνδέονται με το αεροδρόμιο Ezeiza, που φέρει το όνομα του Υπουργού Pistarini (Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini). Επιπλέον, πολλά από τα αξιοθέατα του Μπουένος Άιρες βρίσκονται σε βολική τοποθεσία κοντά σε σταθμούς του μετρό, όπως το Teatro Colón, το νεκροταφείο Recoleta και το Bosques de Palermo.
Το Buenos Aires Subte διαχειρίζεται η εταιρεία μεταφορών Metrovias και, σε συνδυασμό με λεωφορεία, αντιπροσωπεύει τον πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο τρόπο δημόσιας συγκοινωνίας στην πρωτεύουσα της Αργεντινής. Ο ναύλος για ένα εισιτήριο μετρό στο Μπουένος Άιρες είναι 80 ARS. Αυτό το εισιτήριο επιτρέπει την πρόσβαση στη γραμμή Premetro αλλά δεν ισχύει για επιφανειακές μεταφορές. Για μεγαλύτερη ευκολία και εξοικονόμηση, οι ταξιδιώτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια δευτερεύουσα κάρτα, η οποία γίνεται δεκτή και στα λεωφορεία.
Οι υπόγειες είσοδοι προσδιορίζονται με πινακίδες "Subte", που ταιριάζουν συνήθως με το χρώμα της γραμμής του μετρό. Σε ορισμένους σταθμούς, οι σκάλες οδηγούν απευθείας σε πλατφόρμες χωρίς ενδιάμεση μετάβαση, και ορισμένοι σταθμοί διαθέτουν μόνο μία πλατφόρμα, που εξυπηρετεί μία μόνο κατεύθυνση. Ως εκ τούτου, οι επιβάτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για την αποφυγή περιττών χρεώσεων. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το Buenos Aires Subte λειτουργεί στην αριστερή πλευρά.
Το εσωτερικό των σταθμών του υπόγειου σιδηρόδρομου του Μπουένος Άιρες ποικίλλει σημαντικά, από λιτούς και λιγότερο διατηρημένους σταθμούς έως αυτούς που έχουν χαρακτηριστεί ως πολιτιστικά ορόσημα. Τα τελευταία κοσμούνται με περισσότερα από τετρακόσια καλλιτεχνικά έργα, όπως γλυπτά, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά. Η ποικιλία των τρένων στο σύστημα Subte του Μπουένος Άιρες είναι ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος. Ανάμεσά τους βρίσκονται μερικές από τις παλαιότερες άμαξες του κόσμου, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1930. Μέχρι το 2013, τα τρένα του υπόγειου σιδηρόδρομου του Μπουένος Άιρες στη Γραμμή Α είχαν τη διάκριση ως τα παλαιότερα σε λειτουργία από την ίδρυση του μετρό.
Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στο Buenos Aires Subte επωφελούνται από άφθονη σήμανση και δωρεάν πρόσβαση Wi-Fi. Επιπλέον, το μετρό προσφέρει ένα αποκλειστικό τηλεοπτικό κανάλι με ψυχαγωγικό και ενημερωτικό πρόγραμμα.

Γραμμές

Το μετρό του Μπουένος Άιρες, τοπικά γνωστό ως "Subte", αποτελείται από έξι γραμμές, καθεμία με τη δική της ονομασία γραμμάτων και χρωμάτων: Γραμμή Α (μπλε), Γραμμή Β (κόκκινη), Γραμμή Γ (μπλε), Γραμμή Δ (πράσινη), Γραμμή Ε (μωβ) και γραμμή Η (κίτρινη). Επιπλέον, το σύστημα του μετρό περιλαμβάνει τη γραμμή Premetro, που συχνά αναφέρεται ως ελαφρύ μετρό ή σύγχρονο τραμ. Με συνολικά 102 σταθμούς που εξυπηρετούν επιβάτες, το μετρό του Μπουένος Άιρες καλύπτει ένα σημαντικό δίκτυο 61,3 χιλιομέτρων. Οι ώρες λειτουργίας του Subte συνήθως κυμαίνονται από τις 5:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ.

Ναύλος

Ο ναύλος για το μετρό του Μπουένος Άιρες είναι 80,00 ARS και αυτό το εισιτήριο ισχύει επίσης για χρήση στη γραμμή Premetro. Εναλλακτικά, οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν να πληρώσουν για τις μετακινήσεις τους με το μετρό και το λεωφορείο χρησιμοποιώντας μια δευτερεύουσα κάρτα. Η δομή τιμολόγησης για το μετρό του Μπουένος Άιρες με χρήση υποκάρτας είναι η εξής: Πρώτες 20 διαδρομές - 80,00 ARS, ταξίδια 21 έως 30 - 64,00 ARS, ταξίδια 31 έως 40 - 56,00 ARS, ταξίδια άνω των 41 - 48,00 ARS. Για ταξίδια συγκεκριμένα στη γραμμή Premetro με Υποκάρτα, το κόστος είναι 28,00 ARS.

Εισιτήριο

Οι επιβάτες μπορούν εύκολα να αγοράσουν εισιτήρια και να συμπληρώσουν τις κάρτες τους στα εκδοτήρια εισιτηρίων και στα ειδικά μηχανήματα που βρίσκονται στους σταθμούς του μετρό του Μπουένος Άιρες, με τη δυνατότητα πληρωμής με μετρητά. Για πρόσβαση στους σταθμούς του μετρό του Μπουένος Άιρες, οι επιβάτες χρησιμοποιούν τουρνικέ. Κατά την είσοδό σας στο σταθμό, απλώς τοποθετήστε το εισιτήριο στην καθορισμένη υποδοχή ή εφαρμόστε την κάρτα στον αναγνώστη. Σημειωτέον, δεν χρειάζεται κάρτα ή εισιτήριο κατά την έξοδο από τον σταθμό.