Copyright © 2024 Discover Ukraine LLC.

Πληροφορίες

Το μετρό του Βερολίνου (U-Bahn Berlin) είναι ένας από τους παλαιότερους μετρό στην Ευρώπη και το παλαιότερο μετρό στη Γερμανία, που άνοιξε το 1902. Η πρώτη γραμμή του μετρό του Βερολίνου τοποθετήθηκε πάνω από το έδαφος σε χυτοσιδήρου ανυψωτικές διαβάσεις και συνέδεε την Postdamer Platz με την ανατολική όχθη του ποταμού Spree μέσω της γέφυρας Oberbaumbrücke. Στο σχεδιασμό του συμμετείχε ενεργά ο θρυλικός Γερμανός μηχανικός και εφευρέτης Βέρνερ φον Σίμενς, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας.
Σήμερα, το μετρό του Βερολίνου είναι ένα δίκτυο εννέα υπόγειων γραμμών που εξυπηρετούν ενάμισι εκατομμύριο επιβάτες καθημερινά. Οι σταθμοί του μετρό του Βερολίνου γεμίζουν πολύ πυκνά την πόλη από το κέντρο μέχρι τα περίχωρα, γεγονός που σας επιτρέπει να επιβιβαστείτε στο μετρό σχεδόν οπουδήποτε στο Βερολίνο, είτε είναι το Κάστρο Charlottenburg (Schloss Charlottenburg) είτε η Πύλη του Βρανδεμβούργου (Brandenburger Tor). Το αεροδρόμιο Schönefeld (Flughafen Berlin-Schönefeld) είναι προσβάσιμο με μεταφορά σε προαστιακό τρένο και το αεροδρόμιο Tegel (Flughafen Berlin-Tegel) με μεταφορά με λεωφορείο από τον σταθμό Kurt-Schumacher-Platz του υπόγειου σιδηρόδρομου. Στο μέλλον προβλέπεται η διάνοιξη νέων τμημάτων του μετρό, κυρίως στο δυτικό τμήμα της πόλης.
Το μετρό του Βερολίνου λειτουργεί η εταιρεία μεταφορών BVG, η οποία εκτός από το μετρό περιλαμβάνει λεωφορεία, τραμ και πλοία. Μαζί με τις γραμμές του προαστιακού τρένου (S-Bahn Berlin), αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των μέσων μαζικής μεταφοράς στη γερμανική πρωτεύουσα. Το δίκτυο μεταφορών του Βερολίνου χωρίζεται σε τρεις ζώνες ναύλων: κέντρο της πόλης (Α), προάστια (Β) και προάστια (C). Ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Βερολίνου βρίσκεται στις ζώνες Α και Β. Ο ναύλος για το μετρό του Βερολίνου είναι 3,20 EUR. Το εισιτήριο ισχύει για δύο ώρες σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Δεν υπάρχουν τουρνικέ στο μετρό του Βερολίνου. Τα αγορασμένα εισιτήρια πρέπει να επικυρωθούν και να διατηρηθούν μέχρι το τέλος του ταξιδιού, γιατί. οι επιθεωρητές τα ελέγχουν συχνά. Το πρόστιμο για ταξίδια χωρίς εισιτήριο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Βερολίνο είναι 60 ευρώ. Στο εσωτερικό, οι σταθμοί είναι διακοσμημένοι κυρίως με σκούρα χρώματα και μάλλον ασκητικά – όλες οι εσωτερικές λεπτομέρειες αναγκαστικά εκτελούν κάποια λειτουργία. Αυτό κάνει το μετρό του Βερολίνου εξαιρετικά βολικό για τους επιβάτες, αν και όχι πολύ ελκυστικό. Επίσης, στο Βερολίνο, η υπόγεια τηλεφωνική σύνδεση λειτουργεί παντού.
Οι πλατφόρμες σταθμών συχνά εξυπηρετούν πολλές κατευθύνσεις, επομένως κατά την επιβίβαση, θα πρέπει να κοιτάξετε προσεκτικά πού πηγαίνει το τρένο. Οι πόρτες στα αυτοκίνητα ανοίγουν με τη βοήθεια ενός κουμπιού που βρίσκεται και στις δύο πλευρές κάθε πόρτας.

Γραμμές

Το μετρό του Βερολίνου διαθέτει 175 σταθμούς, που βρίσκονται σε εννέα γραμμές. Οι γραμμές έχουν τους δικούς τους χαρακτηρισμούς χρωμάτων και γραμμάτων: U1 (πράσινο), U2 (κόκκινο), U3 (τιρκουάζ), U4 (κίτρινο), U5 (καφέ), U6 (μοβ), U7 (μωρό μπλε), U8 (μπλε) , και U9 (πορτοκαλί). Το συνολικό μήκος γραμμών ανέρχεται σε 155 χλμ. Ώρες εξυπηρέτησης: 4 από τις 4 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι τις καθημερινές. Επιπλέον, το μετρό λειτουργεί όλη τη νύχτα το Σαββατοκύριακο. Οι γραμμές είναι στενά συνδεδεμένες με άλλα είδη δημόσιας συγκοινωνίας, γεγονός που καθιστά δυνατή τη μεταφορά σε πολλούς σταθμούς.

Ναύλος

Το μετρό χωρίζεται σε ζώνες, επηρεάζοντας το κόστος μετακίνησης. Ένα μόνο εισιτήριο στη ζώνη ΑΒ (κέντρο και γύρω περιοχές) κοστίζει 3,20 EUR, στη ζώνη BC (περιοχή και προάστια) – 3,80 EUR, ολόκληρη η ζώνη ABC – 4,00 EUR. Ένα εισιτήριο ισχύει για δύο ώρες σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επιπλέον, υπάρχουν εισιτήρια για τρεις στάσεις με κόστος 2,20 EUR, για μία ημέρα – 9,50 EUR, για 7 ημέρες – 39,00 EUR. Διατίθεται επίσης μονοήμερο ομαδικό εισιτήριο για πέντε άτομα με κόστος 29,00 EUR. Τα παιδιά κάτω των 6 ετών μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μετρό του Βερολίνου δωρεάν. Τα παιδιά από 6 έως 14 ετών έχουν ειδικές μειωμένες τιμές.

Εισιτήριο

Τα εισιτήρια διατίθενται σε τερματικούς σταθμούς, που βρίσκονται στους σταθμούς του μετρό και στα τραμ και τα λεωφορεία. Μπορείτε να πληρώσετε είτε με κάρτα είτε με μετρητά. Το αποκτηθέν εισιτήριο θα πρέπει να επικυρώνεται σε μηχάνημα, που βρίσκεται δίπλα σε τερματικό εισιτηρίων. Ένα εισιτήριο επικυρώνεται με σφραγίδα, η οποία υποδεικνύει την ημερομηνία, την ώρα και τον σταθμό επικύρωσης. Στο Βερολίνο δεν υπάρχουν τουρνικέ του μετρό και ο έλεγχος των εισιτηρίων πραγματοποιείται από ελεγκτές.