Copyright © 2024 Discover Ukraine LLC.

Πληροφορίες

Το Bucharest Metro είναι ένα σχετικά νέο μετρό στην Ευρώπη, το οποίο άνοιξε το 1979 με στόχο τη βελτίωση του συστήματος μεταφορών της ρουμανικής πρωτεύουσας. Τα σχέδια για την κατασκευή του μετρό του Βουκουρεστίου εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '30 του 20ου αιώνα, αλλά μεσολάβησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Μόλις σαράντα χρόνια αργότερα, αφού η πολιτική και οικονομική κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί, άνοιξε το πρώτο τμήμα του μετρό. Η γραμμή τέθηκε κατά μήκος του ποταμού Dambovita, συνδέοντας το κέντρο του Βουκουρεστίου με τη λίμνη Μόρια.
Σήμερα, το μετρό του Βουκουρεστίου αποτελείται από πέντε γραμμές, οι περισσότερες από τις οποίες εκτελούνται υπόγεια και καλύπτουν μεγάλο μέρος της πόλης. Το μετρό είναι η πιο γρήγορη και βολική μορφή δημόσιας συγκοινωνίας, κοντά στην οποία βρίσκονται τα κύρια αξιοθέατα του Βουκουρεστίου: το Παλάτι του Κοινοβουλίου (Palatul Parlamentului), το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ρουμανίας (Muzeul Național de Istorie a României), ο Βοτανικός Κήπος (Grădina Botanică din Bucureşti), το παλάτι Cotroceni ( Palatul Cotroceni). Μπορείτε επίσης να πάρετε το μετρό προς τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βορρά (Gara de Nord) και από εκεί να πάρετε λεωφορείο ή τρένο για το Διεθνές Αεροδρόμιο Henri Coandă του Βουκουρεστίου (Aeroportul Internaţional Henri Coandă).
Το μετρό του Βουκουρεστίου λειτουργεί από την εταιρεία μεταφορών Metrorex. Τα λεωφορεία, τα τραμ και τα τρόλεϊ ανήκουν στη RATB, επομένως το εισιτήριο του μετρό δεν ισχύει για τα χερσαία μέσα μαζικής μεταφοράς.
Οι είσοδοι στο μετρό του Βουκουρεστίου επισημαίνονται με διακριτικές πινακίδες. Τα περισσότερα από αυτά είναι εξοπλισμένα με ανελκυστήρες για άτομα με αναπηρία. Το εσωτερικό των σταθμών του μετρό του Βουκουρεστίου είναι λίγο ζοφερό, με πολύ απλό και προσεγμένο σχέδιο που δίνει έμφαση στην ευκολία και όχι στην εμφάνιση. Τα τρένα κυκλοφορούν τόσο μοντέρνα όσο και αρκετά παλιά. Δεν υπάρχουν χωρίσματα μεταξύ των βαγονιών, γεγονός που επιτρέπει στους επιβάτες να κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλο το τρένο. Οι πόρτες στο βαγόνι ανοίγουν αυτόματα.

Γραμμές

Το μετρό του Βουκουρεστίου αποτελείται από πέντε γραμμές, που χαρακτηρίζονται από χρώματα και αριθμούς: M1 (κίτρινο), M2 (μπλε), M3 (κόκκινο), M4 (πράσινο) και M5 (πορτοκαλί). Η Κίτρινη Γραμμή είναι μια κυκλική γραμμή: Ο σταθμός Dristor 1 είναι για τρένα στις γραμμές Μ1 και Μ3 και ο σταθμός Dristor 2 είναι ο τερματικός σταθμός της γραμμής Μ1. Για την εξυπηρέτηση των επιβατών, το μετρό του Βουκουρεστίου εκμεταλλεύεται 63 σταθμούς που βρίσκονται σε 70 km τροχιών. Οι ώρες λειτουργίας του μετρό του Βουκουρεστίου είναι από τις 5:00 έως τις 23:00.

Ναύλος

Το σύστημα του μετρό του Βουκουρεστίου χρησιμοποιεί μαγνητικές κάρτες ως τον κύριο τρόπο πληρωμής ταξιδιού. Αυτές οι κάρτες παρέχουν πρόσβαση σε καθορισμένο αριθμό ταξιδιών ή απεριόριστες μετακινήσεις εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου. Η τιμή των εισιτηρίων έχει ως εξής: 1 ταξίδι - 3 RON, 2 ταξίδια - 6 RON, 10 ταξίδια - 25 RON,
24ωρο πάσο - 8 RON, 72ωρο πάσο - 20 RON, Εβδομαδιαίο πάσο - 30 RON. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα εισιτήρια του μετρό ισχύουν αποκλειστικά για ταξίδια εντός του συστήματος του μετρό του Βουκουρεστίου και δεν ισχύουν για άλλες δημόσιες συγκοινωνίες επιφανείας στο Βουκουρέστι.

Εισιτήριο

Μπορείτε να προμηθευτείτε εύκολα εισιτήρια για το μετρό του Βουκουρεστίου από εκδοτήρια εισιτηρίων και μηχανήματα αυτόματης πώλησης που βρίσκονται στους σταθμούς του μετρό του Βουκουρεστίου. Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές χρησιμοποιώντας τραπεζική κάρτα ή κινητό τηλέφωνο εξοπλισμένο με δυνατότητες ανέπαφων πληρωμών σε ειδικά τουρνικέ που φέρουν τα κατάλληλα σύμβολα. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα παρέχεται με τη χρήση τουρνικέ.