Copyright © 2024 Discover Ukraine LLC.

Πληροφορίες

Το μετρό της Βουδαπέστης είναι το παλαιότερο μετρό στην ηπειρωτική Ευρώπη και ένας από τους παλαιότερους μετρό στον κόσμο, που άνοιξε το 1896. Η πρώτη γραμμή του μετρό της Βουδαπέστης κατασκευάστηκε κάτω από τη λεωφόρο Andrássy από τη γερμανική εταιρεία Siemens & Halske. Έγινε η πρώτη ηλεκτρισμένη γραμμή του μετρό στον κόσμο, που συνδέει την πλατεία Vörösmarty και την πλατεία των Ηρώων. Για διάφορους πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεινε η μοναδική γραμμή του μετρό.
Σήμερα, το μετρό της Βουδαπέστης είναι ένα δίκτυο τεσσάρων γραμμών, οι περισσότερες από τις οποίες εκτελούνται υπόγεια. Οι γραμμές 2 και 3 άνοιξαν περισσότερο από μισό αιώνα αργότερα στη δεκαετία του '70 και η γραμμή 4 πιο πρόσφατα, το 2014. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επιβάτες χρησιμοποιούν το μετρό της Βουδαπέστης κάθε μέρα. Το μετρό της Βουδαπέστης συνδέει τρεις κύριους σιδηροδρομικούς σταθμούς, περνώντας από τα κύρια αξιοθέατα της ουγγρικής πρωτεύουσας: την Όπερα (Magyar Állami Operaház), το Κάστρο της Βούδας (Budai Vár), τη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου (Szent István-bazilika). Ο σταθμός Deák Ferenc tér είναι ο μεγαλύτερος κόμβος ανταλλαγής του υπόγειου σιδηρόδρομου της Βουδαπέστης, όπου συγκλίνουν τρεις από τις τέσσερις γραμμές.
Το μετρό της Βουδαπέστης λειτουργεί από την εταιρεία μεταφορών BKV και αποτελεί μέρος του ενιαίου δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών της ουγγρικής πρωτεύουσας. Εκτός από το μετρό, περιλαμβάνει λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ. Η τιμή του εισιτηρίου του μετρό στη Βουδαπέστη είναι 350 HUF. Ισχύει για 60 λεπτά σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (30 λεπτά όταν ταξιδεύετε στη γραμμή Μ1). Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν από μηχανήματα αυτόματης πώλησης, καθώς και από εκδοτήρια εισιτηρίων και περίπτερα της πόλης. Στο μετρό της Βουδαπέστης δεν υπάρχουν τουρνικέ, αλλά υπάρχουν πολλοί ελεγκτές που ελέγχουν εισιτήρια στα βαγόνια, καθώς και στην είσοδο και την έξοδο του μετρό. Το εισιτήριο πρέπει να είναι επικυρωμένο και να διατηρηθεί μέχρι το τέλος του ταξιδιού. Το πρόστιμο για ταξίδια χωρίς εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Βουδαπέστη είναι 8.000 HUF.
Η είσοδος στο σταθμό του μετρό της Βουδαπέστης μπορεί συχνά να συγχέεται με μια υπόγεια διάβαση. Οι περισσότεροι σταθμοί έχουν σχεδιαστεί απλά αλλά λειτουργικά: πολλές πινακίδες, διαγράμματα και πίνακες πληροφοριών. Η παλαιότερη γραμμή, η M1, ξεχωρίζει από αυτά - έχει ουσιαστικά διατηρήσει την αρχική της εμφάνιση και περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι σήραγγες εδώ είναι στενές, τα ταβάνια στους σταθμούς είναι χαμηλά και οι τοίχοι είναι επενδεδυμένοι με αυθεντικά πλακάκια. Μικρά τρένα με τρία κίτρινα βαγόνια αντίκες ταξιδεύουν μεταξύ σταθμών της γραμμής Μ1. Αυτό το εκπληκτικό ταξίδι τελειώνει με το μουσείο του μετρό που βρίσκεται στο σταθμό Deak Ferenc ter.

Γραμμές

Το μετρό της Βουδαπέστης αποτελείται από τέσσερις γραμμές: M1 (κίτρινο), М2 (κόκκινο), М3 (μπλε) και М4 (πράσινο), με 52 σταθμούς που βρίσκονται τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε απομακρυσμένες περιοχές. Το συνολικό μήκος των γραμμών ανέρχεται σε 37,6 km. Ώρες λειτουργίας: από τις 4.30 το πρωί έως τα μεσάνυχτα.

Ναύλος

Ένα εισιτήριο κοστίζει 350 HUF. Το εισιτήριο ισχύει μέχρι το τέλος της διαδρομής στο δίκτυο του μετρό σε περίπτωση χρήσης του μετρό. Το ταξίδι πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο 80 λεπτά από την ώρα επικύρωσης ή 120 λεπτά στις νυχτερινές υπηρεσίες. Ένα σετ 10 εισιτηρίων κοστίζει 3.000 HUF. Επιπλέον, υπάρχουν εισιτήρια για απεριόριστη ταξιδιωτική κάρτα Βουδαπέστης για 1 ημέρα - 2500 HUF, για 3 ημέρες - 5500 HUF. Για τους τουρίστες προσφέρονται εξειδικευμένες κάρτες - η Budapest Card. Εκτός από τη δωρεάν δημόσια συγκοινωνία, η κάρτα προσφέρει πολλά άλλα προνόμια, όπως δωρεάν και μειωμένη είσοδο σε μουσεία και ιαματικά λουτρά, καθώς και εκπτώσεις σε τρόφιμα και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το κόστος των καρτών για 1 ημέρα είναι 11990 HUF, για 2 ημέρες - 17990 HUF, για 3 ημέρες - 22990 HUF.

Εισιτήριο

Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν από εκδοτήρια εισιτηρίων και μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων σε σταθμούς του μετρό καθώς και σε σταθμούς λεωφορείων και κόμβους. Στους σταθμούς του μετρό δεν υπάρχουν φραγμοί εισιτηρίων, μόνο επικυρωτές για την ενεργοποίηση εισιτηρίων.